"آیا نگران ابتلا به سرطان هستید؟"
توصیه های لازم برای پیشگیری از ابتلا به سرطان
- عدم استعمال دخانیات
سیگار کشیدن می تواند با انواع مختلفی از سرطان ها از جمله سرطان ریه، دهان، حلق، حنجره، پانکراس، مثانه، دهانه رحم و کلیه در ارتباط باشد. جویدن توتون نیز می تواند احتمال ابتلا به سرطان حفره دهانی و پانکراس را افزایش دهد. حتی تماس با دود سیگار نیز می تواند احتمال بروز سرطان ریه را افزایش دهد.
کنار گذاشتن استعمال دخانیات و یا تصمیم به این کار، مهم ترین اقدام در پیشگیری از بروز سرطان می باشد.
- داشتن رژیم غذایی سالم
رعایت موارد زیر در رژیم غذایی می تواند در پیشگیری از بروز سرطان موثر باشد:
- مصرف هر چه بیشتر میوه و سبزیجات
- دوری از اضافه وزن و چاق شدن
- کاهش مصرف الکل
- محدود کردن مصرف گوشت فرآوری شده
- داشتن وزن مناسب و فعالیت بدنی
- حفظ وزن بدن در محدوده سالم و متعادل می تواند احتمال ابتلا به سرطان هایی از قبیل سرطان پستان پروستات، ریه، کولون و کلیه را کاهش دهد.
- داشتن فعالیت فیزیکی و بدنی نیز بسیار مهم است، چرا که علاوه بر این که باعث می شود وزن متعادلی داشته باشید، احتمال بروز سرطان های پستان و کولون را نیز کاهش می دهد.
- هر میزان فعالیت بدنی، میزانی سود به همراه خواهد داشت. اما برای مزیت قابل توجه در سلامت، توصیه می شود افراد در طول هفته حداقل صد و پنجاه دقیقه را به ورزش هوازی متوسط و یا هفتاد و پنج دقیقه هوازی سنگین اختصاص دهند.
- به عنوان یک هدف کلی، به طور منظم حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه داشته باشید.
- محافظت از خود در برابر نور خورشید
- سرطان پوست، از شایع ترین انواع سرطان و از قابل پیشگیری ترین آنها است. این نکات را رعایت کنید:
- دوری از تماس با نور خورشید، در ساعت ده صبح تا چهار بعد از ظهر، چرا که اشعه خورشید در این بازه زمانی بسیار قوی است.
- ماندن در سایه. زمانی که بیرون از منزل هستید، تا حد امکان در سایه بمانید. عینک آفتابی و کلاههای با لبه های پهن نیز میتوان کمک کنند.
- پوست خود را بپوشانید. از لباسهای با بافت متراکم (بدون منفذ) و گشاد استفاده کنید که تا جای ممکن پوست شما را بپوشانند.
- از کرم ضد آفتاب غافل نشوید.
آگاهی از سرطان
- واکسن بزنید
- واکسن می تواند از شما در برابر عفونت ها محافظت کند. حتما با پزشک در خصوص واکسن زدن در موارد زیر مشورت کنید.
- هپاتیت B. هپاتیت B می تواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
- HPV. HPV بیماری مقاربتی است که می تواند منجر به بروز سرطان های دستگاه تناسلی و هم چنین سرطان های سر و گردن شود. زدن این واکسن برای دختران و پسران ۹ تا ۲۶ سال توصیه می شود.
- دوری از انجام کارهای پرخطر
یکی دیگر از اقدامات موثر در پیشگیری از بروز سرطان، دوری از انجام کارهایی است که می تواند منجر به بروز عفونت و در نهایت سرطان شود. به عنوان مثال:
- داشتن رابطه جنسی سالم و محافظت شده. هر چه تعداد شرکای جنسی بیشتر باشد و محافظتی صورت نگیرد، احتمال ابتلا به عفونت هایی مانند HIV و HPV بیشتر خواهد بود. هر دوی این عفونت ها در نهایت می توانند منجر به بروز سرطان مقعد، کبد، ریه و دهانه رحم شوند.
- عدم استفاده از سوزن مشترک. استفاده از سوزن مشترک در تزریق وریدی می تواند احتمال ابتلا به HIV، هپاتیت B و C و در نتیجه سرطان کبد را افزایش دهد.
- انجام منظم مراقبت های پزشکی
معاینات فیزیکی فردی و تست های غربالگری انواعی از سرطان ها( ازجمله پوست، کولون، دهانه رحم و پستان) می تواند به تشخیص زودهنگام و به موقع سرطان و درمان موثرتر کمک کند. حتما با پزشک در خصوص تست های غربالگری سرطان مشورت کنید.